Zala megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Zala megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 1995-től működik köztestületi formában, a helyi gazdaság önkormányzataként. Alakulásától 2000 októberéig 28.000 megyei gazdasági vállalkozás gazdasági érdekképviseletét látta el: gazdaságfejlesztési, kereskedelemfejlesztési, szakképzési, közigazgatási, okmányhitelesítési feladatait végezve. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetésének döntése alapján Magyarországon egyedülállóan kiépítette térségi szervezeti rendszerét: a legtöbb zalai városban térségi választott vezetőség működik. A zalaegerszegi központi székháza mellett Nagykanizsán, Keszthelyen, Zalaszentgróton és Lentiben is üzemeltet területi irodát, ahol ügyfeleink ugyanazon szolgáltatásokat helyben megkapják, melyeket a központ is biztosít számukra.

Az országgyűlés 1999. évben módosította a kamarai törvényt, 2000. októberétől a kamarai szerveződés az önkéntességen alapul. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának jelenleg közel 600 tagja van.

A kamara a törvény által meghatározott feladatokat hajtja végre: fórumok, konferenciák szervezése, kiállításokon való részvétel, üzleti partnertalálkozók szervezése, okmányhitelesítés, mestervizsgáztatás, szakiskolai tanulók gyakorlati képzésével kapcsolatos ügyintézés, vizsgadelegálás, Széchenyi-kártya ügyintézés, Békéltető Testület működtetése, Magyar-Szlovén Tagozat működtetése, tanácsadások, stb.

Határon átnyúló együttműködési projektekben több éve vesz részt kamaránk. Sikeres partnerségek valósultak meg többek között a Leonardo Mobilitás keretben németországi, angliai, dániai partnerszervezetekkel, valamint Erasmus projekt keretében szlovén, lengyel, holland, cseh és spanyol partnerszervezetekkel. Az IPA programok keretében Szlovéniával a fiatalok és a felnőttek pályaválasztását segítő Right Profession projekt 2011-2014 között, horvátországi IPA programok keretében 2011-ben a határon átnyúló munkaerő-mobilitást előmozdító Mobile Region projekt, 2012-ben az egymás megértését segítő Speak the same projekt, illetve a Horvátország EU-csatlakozását segítő EU COMPASS projekt, majd 2013-ban indult e projektnek a folytatása, illetve mellette a beruházásösztönzést célzó Investrategy és INVEST-PRO projekt. Az elmúlt években lebonyolításra került az EU COMPASS projekt folytatása, valamint a turisztikai összefogást ösztönző Tourism4C magyar-horvát projekt. Jelenleg folyik a DUO PACK projekt megvalósítása, melynek célja, hogy a horvát partnerek megismerjék a magyar duális képzés rendszerét, valamint a kamarák e területen ellátott feladatait. Az ECOTOP2 előzménye, az ECOTOP az ökoturizmus népszerűsítését, oktatását célozta, melyben a kamara vezető partneri szerepet vállalt, ezzel is jelezve elkötelezettségét e téma, illetve az e területen tevékenykedő vállalkozások irányába. A jelenleg futó projektben szintén aktív résztvevő a ZMKIK, de már nem vezető partnerként, hiszen az ECOTOP2 inkább a felsőfokú oktatásban részt vevők tudásfejlesztését, tapasztalatcseréjét szolgálja.

Megosztás: