Hírek

Tanulmányút az ökoturizmus jegyében

Tanyától tányérig
Tanulmányút az ökoturizmus jegyében

Tanyától tányérig

A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program keretében megvalósuló ECOTOP 2 projekt célja a magyar–horvát határ menti régió ökoturisztikai kínálatának fejlesztése.

Napjainkban egyre nagyobb a kereslet a természet közeli turisztikai helyszínek, élmények, a kerékpáros turizmus és a helyi termékek iránt, azonban a falusi vendéglátók által kínált szolgáltatások színvonalának javításán még sok a tennivaló. Az ECOTOP 2 projekt célja, hogy feltárja azokat a lehetőségeket és már jól bevált megoldásokat, ötleteket, amelyek a hasonló tevékenységet végző vállalkozók számára is jó példával szolgálnak a határ mindkét oldalán.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara – mint magyarországi projektpartner – az év elején szervezett 120 órás tanfolyamot azok számára, akik ökoturisztikai tevékenységet végeznek, vagy a későbbiekben tervezik ilyen jellegű szolgáltatás kialakítását. Májusban pedig összesen 60 órában az ökoturizmusban használatos angol szókincs gyakorlására és bővítésére nyílt lehetőség 15 fő számára.

A projektpartnerek – a Somogyi és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kaposvári Egyetem, horvát részről a Krizevci Agrár Egyetem és a Koprivnica Idegenforgalmi Egyesület képviselői a 2018. május 14–15-én szervezett tanulmányúton a dél-dunántúli régió ökoturisztikai kincseinek feltárására indultak.

A magyar és horvát résztvevők számára szervezett út során a régió olyan kevéssé ismert, ám annál különlegesebb helyeken jártak, melyek méltán tartanak számot az ökoturizmus kedvelőinek érdeklődésére.

Szigetváron egy innovatív, mobil gyümölcsléüzemet látogattak meg, majd megismerhették a talaj nélküli, kőzetgyapoton történő paradicsomtermesztés módját. Almáskeresztúron a Kaba Farmon különleges vendéglátásban volt része a csapatnak, ahol csodálatos környezet mellett a tulajdonos közvetlensége és vendégszeretete adta meg a hely varázsát. Cserdiben a helyi cigány közösség példaértékű öngondoskodásának, hagyományőrzésének lehettek tanúi. A polgármester, Bogdán László szerint a gasztronómia az a terület, mely képes minden előítéletet és hátrányt leküzdeni. Ezért fontos a hagyományos cigány ételek népszerűsítése, elfogadtatása. A polgármester reméli, hogy hamarosan megjelenik az üzletek polcain a jóság jelentésű Lasipe márkanévvel ellátott cigány lecsó, amellyel meg is kínálták a tanulmányút résztvevőit.

Különleges élmény a Bio-Bia porta a természet kedvelőinek: a vendégek számára „ehető erdő” túrákat szerveznek, ahol megismerhetik az ehető gazokat, gombákat, melyekből lekvárok és pástétomok is készíthetők.

A megismert helyszíneken a vendéglátók megmutatták, hogy az ötletek tárháza kimeríthetetlen, a szíves látás pedig igazi feltöltődést jelent napjaink rohanó világában. A tanulmányút pedig jó alapot szolgál a határ menti lehetőségek megismerésére és a határ két oldalán fellelhető ökoturisztikai kínálat bővítésére.

Megosztás: