Hírek

60 órás angol nyelvi workshop (2018. március-június)

A nyelvtudás az ökoturizmusban is előnyt jelent
60 órás angol nyelvi workshop (2018. március-június)

Befejeződött az az angol nyelvű workshop sorozat, amely az ökoturisztikai angol szókincs bővítését szolgálta. A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából az ECOTOP 2 projekten belül fejlesztett és szervezett programon tizenhatan vettek részt a Katedra Nyelviskola kaposvári épületében.

A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében megvalósuló ECOTOP 2 projekt célja a magyar-horvát határmenti régió ökoturisztikai kínálatának és szolgáltatásainak fejlesztése. Ennek érdekében számos olyan program és rendezvény került megszervezésre, amelynek célja az volt, hogy az érdeklődők megismerjék a magyar és a horvát oldalon azokat a kezdeményezéseket, amelyek segítségével a hagyományok a mai kornak megfelelő formában újjáéleszthetők. A legérdekesebb példák között említendő a Kaproncán megkezdett csalántermesztés, amely csalánt tartalmazó ételek és gyógyhatású készítmények alapjául szolgál majd, vagy a Lasipe (jelentése: jóság) márkanevű cigány ételek várható forgalmazása. A tapasztalatcsere mellett a partnerek részt vettek egy ökoturisztikai vállalkozói tanfolyam képzési programjának fejlesztésében, és elérhetővé tették annak magyar és horvát nyelvű online verzióját. Az ECOTOP 2 projekt keretében a Kaposvári Egyetem és a Krizseváci Mezőgazdasági Főiskola között megvalósult diákcsere programmal a fiatalabb korosztály is elérhetővé vált.

A helyi termékek, a falusi vendéglátás és a természet adta lehetőségek kiaknázása mellett a látogatók fogadására is figyelmet kell fordítani, emellett érdemes felkészülni a külföldi vendégek érkezésére, amely elsősorban a nyelvi korlátok áthidalását jelenti. Ehhez nyújtott segítséget az a 60 órás angol nyelvű szókincsfejlesztő workshop sorozat, amelyhez speciálisan fejlesztett tananyag és munkafüzet is készült. A csoport tagjai olyan témakörökön keresztül mélyítették el a turizmushoz kapcsolódó kifejezések használatát, mint a gasztronómia, a környezetvédelem, a megújuló energiák felhasználása és szabadidős programok szervezése.

A különböző munkakörökből érkezett résztvevők mindannyian egyetértettek abban, hogy a program nemcsak hasznos volt, de hiánypótló szerepet is betöltött, hiszen a nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok mellett háttérbe szorul a szakszavakra épülő idegen nyelvű tudásanyag. A program alapjául szolgáló munkafüzet letölthető a SKIK (www.skik.hu) és a projekt (www.greentoruist.hu) honlapjáról egyaránt.

Megosztás: